Νέα

Δωρεάν Ξεναγήσεις σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Γειτονιές της Αθήνας τον Απρίλιο

2013-04-07 16:10

fotoxenap

Σας ενημερώνουμε ότι ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών διοργανώνουν δωρεάν ξεναγήσεις σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας τον μήνα Απρίλιο.

Δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό πρόγραμμα των ξεναγήσεων.

2ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων: Πολιτιστικός Απρίλης

2013-04-03 01:34

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων παρουσιάζει αυτόν το μήνα ένα καινοτόμο πολιτιστικό πρόγραμμα με ποικίλες πολιτιστικές δράσεις και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που φέρει τον τίτλο: «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ».

Κάποιες από τις αυτές τις εκδηλώσεις (επισημαίνονται στο πρόγραμμα με μπλε χρώμα) απευθύνονται και προς τους γονείς και κηδεμόνες αλλά και γενικότερα προς την τοπική κοινωνία του Δήμου Πεντέλης, τους οποίους με χαρά προσκαλούν να παρακολουθήσουν. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΔΩ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΑΠΡΙΛΗΣ 2013-2ο Δ-Σ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ.doc (49 kB)

 

4η Συνάντηση του κύκλου σεμιναρίων "Σινε-Μαθήματα"

2013-03-27 12:38

Την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013, 17.00 – 20.30, στο 3ο & 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού [Καραθεοδωρή & Ουράνη 16, Νέο Ψυχικό (ακριβώς πίσω από το σταθμό Μετρό «Εθνική Άμυνα»), τηλ. 2106710275], στο πλαίσιο του κύκλου επιμορφωτικών σεμιναρίων "Σινε-Μαθήματα", θα προβληθεί η ταινία The Black Ballon” (Το μαύρο μπαλόνι), της Elissa Down (παραγωγή 2008, διάρκεια 97΄) και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η ταινία έχει επιλεγεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (2 Απριλίου).

Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Υπεύθυνη των Πολιτιστικών Θεμάτων Δρ Ευαγγελία Κουνέλη σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο, Κριτικό Κινηματογράφου, Σκηνοθέτη και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου.

Στη συζήτηση θα συμμετέχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια η Δρ Αφροδίτη Παπαϊωάννου Σπυρούλια,  Επιστημονική Σύμβουλος σε θέματα ψυχικής υγείας.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Τα σεμινάρια αυτού του κύκλου είναι ανοικτά και δεν υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Ωστόσο, για την καλύτερη προετοιμασία της οργάνωσης, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 4ο σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ευαγγελίας Κουνέλη: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις προβολές, καθώς και περιλήψεις και τρέιλερ των ταινιών θα βρίσκετε κάθε φορά στο Ιστολόγιο των Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας: https://politistikathemata.webnode.gr/ (επιλογή από αριστερό μενού: Σινε-Μαθήματα).

Εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών στο Πυροσβεστικό Μουσείο

2013-03-23 20:49

Από το 2007 έχει ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία του Μουσείου του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στην Παλλήνη , στην οδό Νίκου Μίληση και Λεωφ. Μαραθώνος Τ.Κ. 153 51, στην Ανω Μπαλάνα Αττικής (έξοδος 15 από Αττική Οδό).

Στους χώρους του παρουσιάζεται η ιστορική διαδρομή του συστήματος πυρόσβεσης-πυροπροστασίας  στην χώρα  μας και φυλάσσονται τα αρχεία εγγράφων, ήχου, εικόνας καθώς και η Πυροσβεστική Βιβλιοθήκη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ένας από τους κύριους στόχους που έθεσε το Μουσείο, από την ίδρυσή του, πέρα από την προβολή της ιστορίας προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος στο ευρύ κοινό, ήταν η ευαισθητοποίηση κυρίως της νέας γενιάς, σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιών.  

Στο πλαίσιο αυτό της ενημέρωσης και της επαφής της νέας γενιάς με ένα θεσμό και φορέα που κύρια ασχολία του είναι η προστασία της ζωής και περιουσίας του Έλληνα πολίτη καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος, δίνεται η δυνατότητα στις  σχολικές μονάδες της επικράτειας να προγραμματίζουν δωρεάν επισκέψεις  στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Μουσείου κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 210-6663 801, 210-6663 819 και στο fax: 210-6663 827.

Περισσότερες λειτουργικές πληροφορίες για το Πυροσβεστικό Μουσείο μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.firemuseum.gr

Συμπόσιο με θέμα «Γεύση και Μνήμη II»- 28 έως 31 Μαρτίου 2013

2013-03-23 20:44

Στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48, (ΜΕΤΡΟ Ευαγγελισμός), θα πραγματοποιηθεί από 28-31 Μαρτίου 2013 το 4ήμερο Συμπόσιο  "Γεύση και Μνήμη ΙΙ", μία εκδήλωση με λόγο, ήχο, εικόνα και υλικά τεχνουργήματα για μικρούς και μεγάλους.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος των μορφωτικών εκδηλώσεων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Επιστήμης Κοινωνία» με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Πρόγραμμα Καθημερινός και Κοινωνικός Βίος των Βυζαντινών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόγραμμα Καθημερινός Πολιτισμός και έχει ήδη πραγματοποιηθεί πιλοτικά τον Μάρτιο του 2012 στη Μεσσηνία.

Με   ομιλίες, στρογγυλά τραπέζια,  σεμινάρια, αφηγήσεις, μουσική, εκπαιδευτικά δρώμενα, προβολές  και έκθεση με εκατοντάδες δημιουργίες μαθητών,  αναδεικνύεται  η σχέση της γεύσης με τη μνήμη και την πολιτισμική μας ταυτότητα.

                Η είσοδος στο Συμπόσιο είναι ελεύθερη και οι ώρες πραγματοποίησής του είναι:

                Πέμπτη 28/3 και Παρασκευή 29/3 :  από τις 18:30

                Σάββατο 30/3:    10:30 – 20:00

                Κυριακή 31/3:     10:00 – 14:00

                Tα πρωινά του Σαββατοκύριακου 30 και 31/3/2013 απευθύνονται κυρίως σε παιδιά με καραγκιόζη, κουκλοθέατρο, κατασκευές, παιχνίδια γευσιγνωσίας, εκπαιδευτικά δρώμενα, προβολές και άλλες δραστηριότητες.

                Περισσότερες πληροφορίες : www.eie.gr/epistimiskoinonia/openscience-gr-programme.html

Τηλ.: 210/7273516+700, e-mail: gramma@eie.gmkont@eie.gr

                Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους ενδιαφερόμενους.

Ευρωπαїκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών 2012 - 2η έκδοση της πρωτοβουλίας generations@school

2013-03-23 20:38

Ευρωπαїκό Έτος για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών 2012

2η έκδοση της πρωτοβουλίας generations@school

Ενόψει της 29ης Απριλίου Ευρωπαϊκής Ημέρας της Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους για την Ενεργό Γήρανση και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών 2012, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την ΕΥΣΕΚΤ της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα καλεί  τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας να διοργανώσουν εκδηλώσεις διαγενεακής αλληλεγγύης (π.χ. παιχνίδια, συζητήσεις, καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως ζωγραφική, μουσική, θέατρο και χειροτεχνία) των μαθητών και με τη συμμετοχή ατόμων τρίτης ηλικίας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, που θα πρέπει να διοργανωθούν γύρω στις 29 Απριλίου 2013 (μερικές εβδομάδες πριν ή μετά), μπορούν να υπάρξουν φωτογραφίες και να καταγραφούν μαρτυρίες σχετικά με την εμπειρία συνεργασίας νέων και ατόμων τρίτης ηλικίας.

  Το υλικό που θα συλλεχθεί από κάθε εκδήλωση θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση generationatschool@paueducation.com μέχρι τις 30 Iουνίου 2013, προκειμένου η σχολική μονάδα να συμμετάσχει στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό «generations@school» για την επιλογή της καλύτερης πρωτοβουλίας από κάθε χώρα. Σημειώνουμε, ότι κατά την περσινή διεξαγωγή του διαγωνισμού, το Μουσικό Σχολείο Άρτας έλαβε το 2ο Πανευρωπαϊκό Βραβείο.

 Όλα τα συμμετέχοντα σχολεία θα λάβουν πιστοποιητικό με την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι προαιρετική.

Για τις ακριβείς οδηγίες συμμετοχής στο διαγωνισμό καθώς και για διαθέσιμα βοηθητικά μέσα, τα σχολεία μπορούν να συμβουλευθούν την ιστοσελίδα https://www.historypin.com/gats/el/ καθώς και να έρχονται σε επικοινωνία με τον κ. Οδυσσέα Ρούσκα, Εθνικό Συντονιστή του έτους  2012, στο τηλέφωνο 210 5271444 και στο e-mail: orouskas@mou.gr ή με την κα Μαρία Νομικού, στο τηλέφωνο 6948 044284 και στο e-mail: maria.nomikou@paueducation.com

 

Διεξαγωγή μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Μηδέν Τροχαία στις Ισόπεδες Διαβάσεις»

2013-03-23 20:31

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων, στοχεύοντας στην πρόληψη των τροχαίων δυστυχημάτων υλοποιεί δράσεις και προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής καθώς και καμπάνιες ενημέρωσης. Με αιτία τη συχνή πρόκληση τροχαίων σε περιοχές όπου  υπάρχουν σιδηροδρομικές γραμμές και στο πλαίσιο Ευρωπαϊκής και Διεθνούς καμπάνιας ενημέρωσης για την ασφάλεια και την πρόληψη των ατυχημάτων στις ισόπεδες διαβάσεις το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας  διοργανώνει μαθητικό διαγωνισμό με θέμα Οδική Ασφάλεια: «Μηδέν Τροχαία στις Ισόπεδες Διαβάσεις».

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας της ζωής στο δρόμο και μέσω της σχετικής διοργάνωσης να μεταφερθούν μηνύματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και στις τοπικές κοινωνίες αλλά και κοινωνικά μηνύματα ανά τη χώρα γενικότερα.

Για τους μαθητές της Α/θμιας Εκπαίδευσης ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την κατηγορία ζωγραφική/κολάζ ενώ για τους μαθητές της Δ/θμιας Εκπαίδευσης ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τις κατηγορίες :

- Αφίσα

 -Video Art/ animation

 -Φωτογραφία

Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος ένα τμήμα ενός σχολείου ή μια τάξη ενός σχολείου  ή μια ομάδα μαθητών από διαφορετικά τμήματα ή τάξεις του ίδιου σχολείου ή μεμονωμένα μαθητές και μαθήτριες.

Τα έργα των μαθητών θα πρέπει να αποσταλούν έως και την Παρασκευή  26 Απριλίου 2013 στην ταχυδρομική διεύθυνση:

                Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών Κεντρικού Τομέα

Μεσογείων 156

Τ.Κ. 155 10, Χολαργός

Υπόψη κας Μαγδαληνής  Καρδαρά

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ: ΜΗΔΕΝ ΤΡΟΧΑΙΑ ΣΤΙΣ ΙΣΟΠΕΔΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ.doc (97,5 kB)

Διαγωνισμός Τέχνης με θέμα «Δημιουργώ εκ του μηδενός»

2013-03-15 08:29

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού προκηρύσσουν Διαγωνισμό Τέχνης με θέμα «Δημιουργώ εκ του μηδενός», ο οποίος απευθύνεται στους μαθητές των Δ΄, Ε΄, Στ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων και  στους μαθητές όλων των τάξεων των Γυμνασίων όλης της χώρας.

Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει μέσω της τέχνης τους μαθητές στο πως μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη μείωση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα στην συνειδητοποίηση της αξίας της ανακύκλωσης.

Οι μαθητές καλούνται να σχηματίσουν ομάδες των 2 έως 4 ατόμων προκειμένου να δημιουργήσουν τρισδιάστατα έργα με διαστάσεις όχι μεγαλύτερες από 50x50x50 εκ. και όχι μικρότερες από 10x10Χ10 εκ. χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά από πλαστικό, αλουμίνιο, χαρτί κλπ. Οι μαθητές δύνανται να επέμβουν στα υλικά τους χρησιμοποιώντας μέρος αυτών ή να αλλάξουν το χρωματισμό των υλικών με ξυλομπογιές, τέμπερες, λαδοπαστέλ, μολύβι, μαρκαδόρους κλπ.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα σχολεία από  Πέμπτη 14 Μαρτίου έως Παρασκευή 5 Απριλίου 2013. Στο χρονικό αυτό διάστημα οι μαθητές θα δημιουργήσουν τα έργα τους κατά προτίμηση στη διάρκεια του μαθήματος των Καλλιτεχνικών.

Αναλυτικά το έγγραφο με τις οδηγίες: Δημιουργώ εκ του μηδενός.doc (102,5 kB)

Εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων

2013-03-13 18:54

Σας ενημερώνουμε ότι  το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει τις κάτωθι εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας  ή/και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Α. Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά                               

Εκπαιδευτικές περιηγήσεις για μαθητές Π.Ε και Δ.Ε. εκπαίδευσης.

Χρονική περίοδος λειτουργίας: Φεβρουάριος -  Απρίλιος 2013 , ωράριο: Τρίτη και Πέμπτη, 9 – 10 π.μ.

  1.  «Ψίθυροι θεών». Θέμα: Τα χάλκινα αγάλματα του Πειραιά. Ομάδα εφαρμογής: Μαθητές νηπιαγωγείου, Α’ Β, Γ’ Δημοτικού, διάρκεια 30’
  1.  «Μια περικεφαλαία, ένας καθρέφτης και μια κούκλα…». Θέμα: Η καθημερινή ζωή στον αρχαίο Πειραιά.Ομάδα εφαρμογής: μαθητές Δ’ ,Ε’ , Στ’ Δημοτικού, διάρκεια 60’
  1. «Με φωτιά και με χαλκό φτιάχνω άγαλμα θεϊκό». Θέμα: η τεχνική χύτευσης των χάλκινων αγαλμάτων. Ομάδα εφαρμογής: μαθητές Δ’, Ε’ , Στ’ Δημοτικού, διάρκεια 60’
  1. «Ο Πειραιάς των ξένων και των μετοίκων: μια ματιά στην πολυπολιτισμική κοινωνία του αρχαίου Πειραιά». Θέμα: ο ρόλος των μετοίκων στην αθηναϊκή κοινωνία. Ομάδα εφαρμογής: μαθητές Δ.Ε. εκπαίδευσης, διάρκεια 60’
  1.  «Η εκδίκηση του Ποσειδώνα». Θέμα: Η Αθήνα ναυτική υπερδύναμη του αρχαίου κόσμου. Ομάδα εφαρμογής: μαθητές Δ.Ε. εκπαίδευσης, διάρκεια 60’

Σε κάθε εκπαιδευτική περιήγηση γίνεται δεκτή μία σχολική τάξη με ανώτατο αριθμό μαθητών τους 30.

Δεν γίνονται δεκτές ομάδες που προέρχονται από διαφορετικές τάξεις. 

  • Η συμμετοχή  είναι δωρεάν για τα σχολεία.
  • Οι δηλώσεις συμμετοχής στις εκπαιδευτικές περιηγήσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Πειραιά αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο:  ekpaideutikakstepka@gmail.com

Δείτε αναλυτικότερες πληροφορίες ΕΔΩ: ΚΣΤ ΕΠΚΑ ΕΚΠ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.doc (89,5 kB)

 

Επισκέψεις σχολείων στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

2013-03-13 09:10

Σας ενημερώνουμε ότι  το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία προσκαλεί τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν στις εκθέσεις του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (ΠΕΣ) στο Γράμμο.

Η επίσκεψη κάθε σχολικής μονάδας μπορεί να συμπεριλάβει, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της ομάδας και το διαθέσιμο χρόνο της, και δραστηριότητες άθλησης και περιπάτους. Στο Πάρκο λειτουργεί επίσης βιβλιοθήκη, προσανατολισμένη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και σε θέματα περιβάλλοντος. Το εστιατόριο-καφέ, την ευθύνη λειτουργίας του οποίου έχει ο Συνεταιρισμός Γυναικών Νεστορίου, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες εστίασης κάθε σχολείου. Πληροφορίες είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα του Πάρκου στη διεύθυνση https://grammos-pes.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνήσουν με τον επιστημονικό υπεύθυνο του Πάρκου, κ. Ραϋμόνδο Αλβανό, στο τηλέφωνο 24670 62136.

Αναλυτικά το έγγραφο ΕΔΩ: ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ.doc (86,5 kB)

 

Προϊόντα: 11 - 20 από 60
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>