Σινε-Μαθήματα

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, διαμέσου της Υπεύθυνης των Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Ευαγγελίας Κουνέλη, οργανώνει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που εκπονούν πολιτιστικά προγράμματα με θέμα την αξιοποίηση του κινηματογράφου στο σχολείο, αλλά και για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό, με τον τίτλο: «Σινε-Μαθήματα».

Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων με θέμα «Εκπαιδεύοντας θεατές…» στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους θέασης της κινηματογραφικής ταινίας, ερμηνευτικών προσεγγίσεων και κριτικών του περιεχομένου της, συζήτησης και διαχείρισης σχετικών ερωτημάτων και γενικότερα σε μια εισαγωγή στην κατανόηση της κινηματογραφικής γλώσσας και την παιδαγωγική αξιοποίησή της.

Τα σεμινάρια, 3ωρης διάρκειας, θα περιλαμβάνουν προβολή ταινιών και συζήτηση γύρω από τη θεματολογία και το περιεχόμενο της ταινίας, με μικρή εισήγηση - πρόλογο, από ειδικούς ομιλητές, παράλληλες προβολές αποσπασμάτων από ταινίες συναφούς θεματολογίας κ.λπ.

Η επιλογή των ταινιών, το περιεχόμενο των οποίων αφορά σε θέματα σχετικά με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, τις σχέσεις εκπαιδευτικών – μαθητών κ.λπ.,  γίνεται με κριτήρια παιδαγωγικά και καλλιτεχνικά από την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων σε συνεργασία με ειδικούς του κινηματογράφου (σκηνοθέτες, κριτικούς κινηματογράφου, ηθοποιούς κ.λπ.), οι οποίοι θα συμμετέχουν στις συζητήσεις ως προσκεκλημένοι ομιλητές, προκειμένου να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη προσέγγιση και αξιοποίηση των ταινιών.

Ο αριθμός των σεμιναρίων θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Προγραμματίζονται 6-8 προβολές, μία ανά 15νθήμερο. Ο πρώτος κύκλος θα κλείσει με μια ημερίδα με θέμα τον κινηματογράφο στην εκπαίδευση, στην οποία θα υποστηριχθεί και θεωρητικά όλη αυτή η εμπειρία.

Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Διαδικαστικά θέματα επικοινωνίας, συμμετοχής στην επιλογή ταινιών, εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προλόγηση ταινίας, βεβαιώσεις παρακολούθησης κ.λπ., θα συζητηθούν και θα συναποφασισθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.

Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων σχολείων της Διεύθυνσης που προσφέρονται να τα φιλοξενήσουν, σε απογευματινές ώρες. Τα σχολεία θα επιλεγούν σε περιοχές που να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να τα παρακολουθήσουν.

Tο 6o σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 24 Απριλίου 2013,  ώρες 17.00 – 20.30, στο 1ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού [Περικλέους 53, τηλ. 2106511198]. Θα προβληθεί η ταινία Won't Back Down” (Learning to Fly), του Daniel Barnz (παραγωγή 2012, διάρκεια 120΄) και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την επιμέλεια και το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Υπεύθυνη των Πολιτιστικών Θεμάτων Δρ Ευαγγελία Κουνέλη σε συνεργασία με τον  Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο, Κριτικό Κινηματογράφου, Σκηνοθέτη και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, ως προσκεκλημένοι ομιλητές, η Δρ Αφροδίτη Παπαϊωάννου - Σπυρούλια, Επιστημονική Σύμβουλος σε θέματα Ψυχικής Υγείας και ο Δρ Παναγιώτης Γαλάνης, Σχολικός Σύμβουλος 17ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Αττικής.

Τα σεμινάρια αυτού του κύκλου είναι ανοικτά και δεν υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Ωστόσο, για την καλύτερη προετοιμασία της οργάνωσης, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 6ο σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ευαγγελίας Κουνέλη: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 22 Απριλίου 2013.

Won’t Back Down” (Learning to Fly)

Η Τζέιμι είναι μητέρα ενός δυσλεκτικού κοριτσιού της δευτέρας τάξης. Η Νόνα είναι μια αφοσιωμένη δασκάλα και μητέρα. Οι δυο τους θα ρισκάρουν τα πάντα για να κάνουν τη διαφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα και να χαρίσουν ένα μέλλον στα παιδιά τους. Παρά τις ταξικές τους διαφορές, ενώνουν δυνάμεις για να κάνουν ένα προνομιακό σχολείο για παιδιά που δεν έχουν θέση στον ήλιο, βρίσκοντας εχθρούς μέσα στο σύστημα.

Δείτε ΕΔΩ το τρέιλερ της ταινίας

Δείτε εδώ το PowerPoint με τα βασικά σημεία της συζήτησης που θα ακολουθήσει:

 

****************************************

Tο 5o σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 15 Απριλίου 2013,  ώρες 17.00 – 20.30, στο 1ο και 6ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων [Θερμοπυλών 4, Μελίσσια, τηλ. 2108031774]. Θα προβληθεί η ταινία In a Better World” (Ίσως, Αύριο!), της Sussane Bier (παραγωγή 2010, διάρκεια 119΄) και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την επιμέλεια και το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Υπεύθυνη των Πολιτιστικών Θεμάτων Δρ Ευαγγελία Κουνέλη σε συνεργασία με τον  Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο, Κριτικό Κινηματογράφου, Σκηνοθέτη και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, ως προσκεκλημένοι ομιλητές, η Δρ Αφροδίτη Παπαϊωάννου - Σπυρούλια, Επιστημονική Σύμβουλος σε θέματα Ψυχικής Υγείας και ο Δρ Παναγιώτης Γαλάνης, Σχολικός Σύμβουλος 17ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π.Ε. Αττικής.

Τα σεμινάρια αυτού του κύκλου είναι ανοικτά και δεν υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Ωστόσο, για την καλύτερη προετοιμασία της οργάνωσης, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 5ο σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ευαγγελίας Κουνέλη: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 13 Απριλίου 2013.

"In a Better World" ("Ίσως, Αύριο!")

Δυο οικογένειες στη Δανία, δυο δεκάχρονα αγόρια γνωρίζονται κατά τύχη και δημιουργούν μια περίεργη φιλία που θα καθορίσει το μέλλον τους. Ο Elias έχει την ατυχία να έχει πεταχτά δόντια κάτι που σε συνδυασμό με τον αμυντικό χαρακτήρα του, τον κάνει εύκολο θύμα των νταήδων του σχολείου. Ζει με τη μητέρα του, αφού οι γονείς του χωρίζουν και ο γιατρός πατέρας του, Anton μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο γιο του και σε προσφορά ιατρικών υπηρεσιών σε ένα καταφύγιο προσφύγων μιας Αφρικανικής χώρας. Ο Christian μόλις έχει χάσει τη μητέρα του από καρκίνο και μετακομίζει με τον πατέρα του Claus, στο σπίτι της γιαγιάς του. Στο σχολείο γίνεται μάρτυρας της “εκμετάλλευσης” του Elias από τους συμμαθητές του και τον υπερασπίζεται με τρομερά ξεσπάσματα βίας, βάζοντάς τα με μεγαλύτερούς του. Η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στα δύο παιδιά είναι σχεδόν αλληλοεξαρτημένη με τη συμπεριφορά του Christian να είναι σχεδόν αυτοκαταστροφική σέρνοντας μαζί του και τον Elias.

Δείτε ΕΔΩ το τρέιλερ της ταινίας

Δείτε εδώ το PowerPoint με τα βασικά σημεία της συζήτησης που θα ακολουθήσει: 5η Συνάντηση-15_4_2013.pptx (348,4 kB)

 

****************************************

Tο 4o σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 1 Απριλίου 2013,  ώρες 17.00 – 20.30, στο 3ο & 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού [Καραθεοδωρή & Ουράνη 16, Νέο Ψυχικό (κοντά στο σταθμό Μετρό «Εθνική Άμυνα»), τηλ. 2106710275]. Θα προβληθεί η ταινία The Black Ballon” (Το μαύρο μπαλόνι), της Elissa Down (παραγωγή 2008, διάρκεια 97΄) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, 2 Απριλίου.

Την επιμέλεια και το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η Υπεύθυνη των Πολιτιστικών Θεμάτων Δρ Ευαγγελία Κουνέλη σε συνεργασία με τον  Αλέξανδρο Ρωμανό Λιζάρδο, Κριτικό Κινηματογράφου, Σκηνοθέτη και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου. Στη συζήτηση θα συμμετέχει, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η Δρ Αφροδίτη Παπαϊωάννου - Σπυρούλια, Επιστημονική Σύμβουλος σε θέματα Ψυχικής Υγείας.

Τα σεμινάρια αυτού του κύκλου είναι ανοικτά και δεν υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Ωστόσο, για την καλύτερη προετοιμασία της οργάνωσης, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 4ο σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ευαγγελίας Κουνέλη: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013.

The Black Ballon” (Το μαύρο μπαλόνι)

Ένας έφηβος μετακομίζει σε νέο σπίτι, με την έγκυο μητέρα του και τον μεγάλο του αδελφό που είναι αυτιστικός. Ο 16χρονος Τόμας προσπαθεί να τα βρει με τον εαυτό του, να προσαρμοστεί στο καινούργιο του σχολείο και να γοητεύσει την όμορφη Τζάκι. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του όμως παραμένει ο αυτιστικός αδελφός του Τσάρλι, με τον οποίο δυσκολεύεται να συμβιώσει αρμονικά.

 

 

Δείτε ΕΔΩ το τρέιλερ της ταινίας

Δείτε εδώ το PowerPoint με τα βασικά σημεία της συζήτησης που ακολούθησε: 4η Συνάντηση-1_4_2013.pptx (537,9 kB)

*********************************************************

Tο 3o σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013, ώρα 17.00 – 20.30, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής (Λυκούργου & Αρτέμωνος, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2106012914). Θα προβληθεί η ταινία The Perks of Being a Wallflower” (Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο), του Stephen Chbosky (παραγωγή 2012, διάρκεια 103΄).

Την ταινία θα προλογίσει ο Κριτικός Κινηματογράφου, Σκηνοθέτης και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, ο οποίος θα συντονίσει και τη συζήτηση στο τέλος της προβολής. Στη συζήτηση θα συμμετέχει, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η Δρ Αφροδίτη Παπαϊωάννου - Σπυρούλια, Επιστημονιή Σύμβουλος σε θέματα Ψυχικής Υγείας.

Τα σεμινάρια αυτού του κύκλου είναι ανοικτά και δεν υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Ωστόσο, για την καλύτερη προετοιμασία της οργάνωσης, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 3ο σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ευαγγελίας Κουνέλη: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 17 Μαρτίου 2013.

The Perks of Being a Wallflower” (Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο  περιθώριο)

 

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Στίβεν Τσμπόσκι, η ταινία εστιάζει στον 15χρονο Τσάρλι (Λόγκαν Λέρμαν), έναν αφοσιωμένο και αφελή αουτσάιντερ, που αντιμετωπίζει την πρώτη του αγάπη (Έμα Γουότσον), την αυτοκτονία του καλύτερου φίλου του, και τη δική του ψυχική ασθένεια, ενώ αγωνίζεται να βρει μια ομάδα ανθρώπων στους οποίους ανήκει. Ο ευφυής και σκεπτικός 15χρονος Τσάρλι προσπαθεί να προσαρμοστεί στο λύκειο και καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειόφοιτων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση Πάτρικ, καθώς και η όμορφη Σαμ. Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να βγει από το καβούκι του και τον εισάγουν στη μουσική, στον κινηματογράφο, στο «Rocky horror picture show» και, τελικά, στον έρωτα.

Η σύγχυση της εφηβείας, χωρίς σαφείς ήρωες και τρομερούς δράκους, είναι το ζητούμενο εδώ, και ο Τσάρλι βρίσκεται στη μειονεκτική θέση της απειρίας και του uncool, ένα παιδί που κοιτάζει με ορθάνοιχτα μάτια και επηρεάζεται. Η Σαμ γίνεται αμέσως η φαντασίωσή του και ο Πάτρικ ένας εκκεντρικός μαγνήτης, ο ξεναγός στη μαγεία της μεταμόρφωσης.

Δείτε ΕΔΩ το τρέιλερ της ταινίας.

Δείτε το PowerPoint με τα βασικά σημεία της συζήτησης που ακολούθησε: 3η Συνάντηση-19_3_2013.pptx (294,7 kB)

 

Ο ευφυής και σκεπτικός 15χρονος Τσάρλι προσπαθεί να προσαρμοστεί στο λύκειο και καταλήγει μέλος μιας παρέας τελειόφοιτων, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πνευματώδης και γεμάτος αυτοπεποίθηση Πάτρικ, καθώς και η όμορφη Σαμ. Οι νέοι του φίλοι τον ενθαρρύνουν να βγει από το καβούκι του και τον εισάγουν στη μουσική, στον κινηματογράφο, στο «Rocky horror picture show» και, τελικά, στον έρωτα. Πηγή: www.lifo.gr

 

***************************************************************************

Το 2ο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013, ώρα 5.00, στο 1ο & 6ο Δημοτικό Σχολείο Χολαργού (Περικλέους 51 - 53, Χολαργός, τηλ: 2106511198). Θα προβληθεί η ταινία Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ”, του Φιλίπ Φαλαρντό (παραγωγή 2011, διάρκεια 94΄). Την ταινία θα προλογίσει ο Κριτικός Κινηματογράφου, Σκηνοθέτης και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου,  Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος , ο οποίος θα συντονίσει και τη συζήτηση στο τέλος της προβολής. Στη συζήτηση θα συμμετέχει ειδικός ψυχολόγος - ψυχοπαιδαγωγός, ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Για τη διευκόλυνση της οργάνωσης, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το 2ο σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail των Πολιτιστικών Θεμάτων: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 2 Μαρτίου 2013.

 

Ο εξαιρετικός κύριος Λαζάρ”, του Φιλίπ Φαλαρντό (2011)

Ο κύριος Λαζάρ, όπως ονομάζεται ο κεντρικός ήρωας, βρίσκεται ως αντικαταστάτης μιας δασκάλας που αυτοκτόνησε, σε ένα δημοτικό σχολείο. Στη νέα του θέση ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για να απαλύνει το σοκ των μικρών μαθητών και να τους προσεγγίσει, χρησιμοποιώντας ακόμη και παιδαγωγικές μεθόδους που υπερβαίνουν τον κανονισμό λειτουργίας του σχολείου. Όμως κανείς από τους συναδέλφους, τους γονείς ή τα παιδιά δεν γνωρίζει το παρελθόν του ευγενικού κυρίου Λαζάρ με την περίεργη προφορά κι ότι αινιγματικός δάσκαλος κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να απελαθεί από τη χώρα.

Ο καναδός σκηνοθέτης Philippe Falardeau καταγράφει με το φακό του τις δυναμικές που αναπτύσσονται ανάμεσα σε έναν δάσκαλο με τους μικρούς μαθητές του, σε ένα αξιοπρόσεκτο δράμα που ξεχώρισε στις υποψηφιότητες για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Δείτε ΕΔΩ το trailer της ταινίας.

Δείτε το PowerPoint με τα βασικά σημεία της συζήτησης που ακολούθησε: 2η Συνάντηση-4_3_2013.pptx (291,4 kB)

***************************************************

Το 1ο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013, ώρα 5.30, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού (Σεφέρη 21 και Ομήρου - Νέο Ψυχικό τηλ:210 67 13 822). Θα προβληθεί η ταινία The Social Network”, του David Fincher (2010), με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, 5 Φεβρουαρίου. Την ταινία θα προλογίσει ο Κριτικός Κινηματογράφου, Σκηνοθέτης και Μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος, ο οποίος θα συντονίσει και τη συζήτηση στο τέλος της προβολής. Στη συζήτηση θα συμμετέχει, ως ειδικός προσκεκλημένος ομιλητής,  ο επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικού Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς.

Για τη διευκόλυνση της οργάνωσης της προβολής, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το σεμινάριο να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail των Πολιτιστικών Θεμάτων: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2013.

The Social Network”, του David Fincher (2010)

Το φθινόπωρο του 2003 στο Harvard, ένας ιδιοφυής φοιτητής, ο Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), έθετε τις βάσεις για αυτό που λίγα χρόνια αργότερα θα αποδεικνυόταν παγκόσμιο φαινόμενο και θα έκανε τον ίδιο δισεκατομμυριούχο: το Facebook. Η πιο επιτυχημένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης με 500 εκατομμύρια χρήστες κρύβει μία ομιχλώδη ιστορία προέλευσης με νομικές διαμάχες και μηνύσεις, καθώς οι αδελφοί Winklevoss (Armie Hammer) κατηγόρησαν τον Zuckerberg ότι τους έκλεψε την ιδέα ενώ και ο κολλητός του, Eduardo Saverin (Andrew Garfield), συνιδρυτής και αρχικός χρηματοδότης του εγχειρήματος, έκανε αγωγή εναντίον του υποστηρίζοντας ότι τον εκπαραθύρωσε από το project. Περισσότερα...

Δείτε ΕΔΩ το trailer της ταινίας.

Δείτε το PowerPoint με τα βασικά σημεία της συζήτησης που ακολούθησε: 1η Συνάντηση-11_2_2013.pptx (288,2 kB)