3ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Ένταξη και Χρήση Τεχνολογιών ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία - Πανεπιστήμιο Πειραιά - 10-12 Μαΐου 2013
Σκοπός του 3ου Πανελλήνιου Επιστημονικού Συνεδρίου «Ένταξη και Χρήση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διαδικασία» της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση (ΕΤΠΕ) είναι να προσφέρει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούνται ενεργά στην σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση.
Απευθύνεται σε
- Στην κοινότητα των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης που ασχολούνται με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση
- Στην ερευνητική κοινότητα που ασχολείται με τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση
- Στην κοινότητα των επαγγελματιών που ασχολούνται με την σχεδίαση και ανάπτυξη Ψηφιακών Συστημάτων και Υπηρεσιών για την Εκπαίδευση και τη Μάθηση
- Στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων που ενσωματώνουν στα προγράμματα σπουδών τους μαθήματα για την σχεδίαση, ανάπτυξη και αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση και τη Μάθηση.
- Συνδεθείτε από ΕΔΩ με την Ιστοσελίδα του Συνεδρίου
- Δείτε ΕΔΩ τα Πρακτικά του Συνεδρίου
Ημερίδα των Πολιτιστικών Θεμάτων στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου με τίτλο: «Λευκό - Άσπρο - Κόκκινο: ένα ταξίδι στα Άνω, του Αλέκου Κυραρίνη»
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, διαμέσου της Υπεύθυνης των Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Ευαγγελίας Κουνέλη, και σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, Α΄, Γ΄, Δ’ Αθήνας, την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτων και την Πινακοθήκη Βογιατζόγλου, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Λευκό - Άσπρο - Κόκκινο: ένα ταξίδι στα Άνω, του Αλέκου Κυραρίνη».
Στον αγώνα της εικονικής αισθητοποίησης ενός ποιητικού λόγου, ο Κυραρίνης συμπορεύεται ανάμεσα στα πεντάγραμμα, στις νότες, στις φιγούρες που δείχνουν προς τα πάνω, το άνω, το ανώτερο, το θεϊκό, το άυλο. Δεν παραλείπει να χρησιμοποιεί τη δυναμική της αλληλοδιαδοχής των γεωμετρικών σχημάτων και μια χρωματική τριλογία με ισορροπίες τόσο λεπτές, που δίνουν την αίσθηση ότι τα χρώματά του σαλεύουν ακόμα μέσα στις συνθέσεις.
Σας καλούμε, λοιπόν, σ’ ένα ταξίδι στην τέχνη, γιατί όπως είπε και ο ζωγράφος «όλοι κοιτάνε, όλοι θυμούνται, όλοι αισθάνονται. Όλοι σιγοβλέπουν, όλοι σιγοζωγραφίζουν, όλοι σιγοτραγουδούν. Η τέχνη είναι μια εκδήλωση της ζωής κοινή, όπως κοινό είναι το αίσθημα που εισπράττουμε όλοι αναλογιζόμενοι τη μικρότητά μας».
Η ημερίδα έχει βιωματικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει παρουσίαση της έκθεσης από τον ίδιο το ζωγράφο, Αλέκο Κυραρίνη και εργαστήρια από τους Υπεύθυνους Πολιτιστικών Θεμάτων, καθώς και την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Λουίζα Καραπιδάκη. Θα πραγματοποιηθεί στην Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου «Σπάρτη» (Ελ. Βενιζέλου 63-71, Νέα Ιωνία), την Κυριακή 21 Απριλίου 2013, ώρες 11:00 - 13:00 και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας. Η συμμετοχή δεν απαιτεί καμία οικονομική επιβάρυνση. Στο τέλος της ημερίδας θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή, αποστέλλοντας συμπληρωμένη την επισυναπτόμενη αίτηση, μόνο ηλεκτρονικά στο e-mail της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 19 Απριλίου 2013. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με την Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης στα τηλ. 2106392249 και 6972593825.
Σεμινάριο - Εργαστήριο Φιλαναγνωσίας, από τα Πολιτιστικά Θέματα της Διεύθυνσης Π.Ε. Β΄ Αθήνας
Η Διεύθυνση Π.Ε. Β΄ Αθήνας, διαμέσου της Υπεύθυνης των Πολιτιστικών Θεμάτων κ. Ευαγγελίας Κουνέλη, οργανώνει επιμορφωτικό σεμινάριο – εργαστήριο για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που εκπονούν πολιτιστικά προγράμματα με θέμα την Φιλαναγνωσία, αλλά και για κάθε άλλον ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό.
Το σεμινάριο, που αποτελείται από θεωρητικό μέρος και βιωματικό εργαστήριο, στοχεύει στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών σε ζητήματα που αφορούν τρόπους προσέγγισης βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας και την παιδαγωγική αξιοποίησή τους με προτεινόμενες δημιουργικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, το βιωματικό εργαστήριο περιλαμβάνει συγκεκριμένες εφαρμογές στο βιβλίο «Η δέκατη τρίτη θεά και τα κλεμμένα γλυπτά», με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της μουσειοσκευής των εκδόσεων Ψυχογιός, που προσφέρεται στα σχολεία δωρεάν (δανειστική). Επιμορφωτής – εμψυχωτής του σεμιναρίου είναι ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Κατσέλης, ο οποίος θα παρουσιάσει τρεις πρωτότυπες εφαρμογές στο βιβλίο: φιλαναγνωσία, εκπαιδευτικό δράμα, δραματοποιημένη αφήγηση, ως μοντέλο - πρόταση προσέγγισης οποιουδήποτε βιβλίου παιδικής λογοτεχνίας από εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νέου Ψυχικού (Ομήρου και Σεφέρη, Νέο Ψυχικό, τηλ. 2106713822), ώρα 5.30 – 8.00 μ.μ.
Το σεμινάριο είναι ανοικτό και δεν υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Ωστόσο, για την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία του εργαστηρίου, παρακαλούνται οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν να δηλώσουν συμμετοχή στο e-mail της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κ. Ευαγγελίας Κουνέλη: evakouneli@gmail.com μέχρι τις 18 Μαρτίου 2013.
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Σεμινάριο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς
Η Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα βιωματικού χαρακτήρα, διάρκειας τεσσάρων ωρών, με θέμα Καινοτόμες Δράσεις για τη Φιλαναγνωσία. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013, από 09:00 έως 13:00, στο χώρο της Δραματικής Σχολής «Έναστρον» (Μπουμπουλίνας & Δεληγιάννη 19, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών) χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων.
Αιτήσεις συμμετοχής μέχρι την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013, στην ηλεκτρονική διεύθυνση womensliteraryteam@gmail.com
Αναλυτικά η ανακοίνωση και το έντυπο της αίτησης ΕΔΩ.
Σεμινάρια Φιλαναγνωσίας από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, οργανώνει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων στα γραφεία του στην οδό Μπουμπουλίνας, 28 στην Αθήνα.
Τα σεμινάρια διεξάγονται απογευματινές ώρες από τις 3 Δεκεμβρίου 2012 έως και τις 11 Φεβρουαρίου 2013 και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, φοιτητές και όποιον άλλο ενδιαφέρεται.
Τα Σεμινάρια χωρίζονται σε δυο κύκλους. Στο πρώτο διδάσκουν πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, ερευνητές που έχουν εμπειρία στο σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων φιλαναγνωσίας. Στο δεύτερο, με γενικό τίτλο «Οι συγγραφείς και εικονογράφοι αποκαλύπτουν» καταξιωμένοι δημιουργοί που είχαν προταθεί πρόσφατα ως Υποψήφιοι του Βραβείου Άντερσεν αποκαλύπτουν τα μυστικά τους και μας βοηθούν να προσεγγίσουμε τη δουλειά τους.
Δείτε το Πρόγραμμα των Σεμιναρίων Σεμινάρια Φιλαναγνωσίας_Πρόγραμμα.doc (51,5 kB) και την Αίτηση συμμετοχής Σεμινάρια Φιλαναγνωσίας_Αίτηση μη μελών.doc (37 kB)
Περισσότερες Πληροφορίες: Μερκούριος Αυτζής –Διευθυντής Σεμιναρίων, Email: merkouriosaytzis@gmail.com
Οι ενδιαφερόμενο μπορούν να επισκεφθούν και την ιστοσελίδα του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου: www.greekibby.gr.
Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το πρόγραμμα: BRINGING EUROPE TO SCHOOL TEACHERS (B.E.S.T.)
Το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς προσκαλεί τους Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές Παιδαγωγικών Τμημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και υποψηφίους Διδάκτορες με αντικείμενο διατριβής που αφορά την Εκπαίδευση ή την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ή την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη να συμμετέχουν στο πλαίσιο της Δράσης KA1 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet “Learning EU at Schools” με τίτλο «Bringing Europe to School Teachers» και επιστημονική υπεύθυνο τη Λέκτορα Δρ. Φωτεινή Ασδεράκη, προκειμένου
- να επιμορφωθούν για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης έτσι ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενεργών πολιτών
- να εξοικειωθούν σε παιδαγωγικές τεχνικές με τη χρήση νέων τεχνολογιών με στόχο την παροχή γνώσης σε σύγχρονα ευρωπαϊκά θέματα
- να προωθήσουν τη δημιουργικότητα των παιδιών, να οργανώσουν δραστηριότητες σχετικές με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- να δημιουργήσουν ένα ανθρώπινο δίκτυο προώθησης υλικού σχετικό με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα σχολεία
- να δημιουργήσουν νέο διδακτικό και παιδαγωγικό υλικό και εργαλεία για τους μαθητές Δ’, Ε’ & ΣΤ’ τάξης Δημοτικού (ηλικία 9-12 ετών)
- να συμμετέχουν σε ένα ενεργό δίκτυο ανταλλαγής απόψεων και καλών πρακτικών στην εκπαίδευση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η συμμετοχή στην επιμόρφωση θα είναι δωρεάν ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα καλύψουν τα τυχόν έξοδα μετακίνησης και διαμονής τους. Στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής στο Πρόγραμμα.
Αναλυτικά η Πρόσκληση, ημερομηνίες διεξαγωγής της επιμόρφωσης και δηλώσεις συμμετοχής: prosklisi endiaferontos final-BEST.doc (64 kB)
Δ΄ Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης
Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) και το Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, συνδιοργανώνουν το Δ´ Συνέδριο Ιστορίας της Τέχνης με γενικό τίτλο «Ερευνητικά ζητήματα στην ιστορία της τέχνης: από τον ύστερο μεσαίωνα έως την εποχή μας».
Ημερομηνίες και ώρες: Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, 9.30-14.00 και 16.30-20.00.
Είσοδος ελεύθερη.
Πληροφορίες: www.eeit.org και ΕΔΩ
Διεθνές Σεμινάριο - Ευρωπαϊκός Φάκελος Μουσικής: Μια δημιουργική προσέγγιση της εκμάθησης των γλωσσών
H Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΕΜΑΠΕ) ανακοίνωσε το Συνέδριο με θεματική "Ευρωπαϊκός Φάκελος Μουσικής: Μια δημιουργική προσέγγιση της εκμάθησης των γλωσσών", που θα πραγματοποιηθεί 6-8 Δεκεμβρίου 2012.
Αναλυτικά η θεματολογία του Σεμιναρίου και η αίτηση συμμετοχής ΕΔΩ.
Το κέντρο της Αθήνας από τον 19ο στον 21ο αιώνα: Μία διεπιστημονική προσέγγιση.
Φορείς διοργάνωσης σεμιναρίων:
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ / ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής - ΠΜΣ: Κοινωνικές Διακρίσεις, Μετανάστευση, Ιδιότητα του Πολίτη / ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Τμήμα Γεωγραφίας - ΠΜΣ: Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και διαχείριση του χώρου
Τα σεμινάρια θα γίνονται στα γραφεία του ΕΚΚΕ, Κρατίνου 9 και Αθηνάς, 8ος όρ., Πλατεία Κοτζιά, Δευτέρα 6.00-8.00 μ.μ. (έναρξη: 26/11/2012 και για 15 Δευτέρες). Αναλυτικά το πρόγραμμα των σεμιναρίων (θεματικές και εισηγητές) ΕΔΩ
7η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με τίτλο: «Θέατρο & Εκπαίδευση: δεσμοί αλληλεγγύης».
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και άλλους επιστημονικούς, εκπαιδευτικούς και καλλιτεχνικούς φορείς, διοργανώνει την 7η ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ με τίτλο: «Θέατρο & Εκπαίδευση: δεσμοί αλληλεγγύης».
Η συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά (Χλόης & Τρικάλων, Αγία Παρασκευή) την Παρασκευή 23/11/12, ώρες 16:30-21:30, το Σάββατο 24/11/12, ώρες 09:00-20:15 και την Κυριακή 25/11/12 ώρες 09:00-16:30.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα www.Theatroedu.gr
Περισσότερες πληροφορίες: info@theatroedu.gr, conference2012@theatroedu.gr και στο τηλέφωνο 2110120322, κα Ελένη Μολύβα, καθημερινές 09:30-14:30.